Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştiğini vurguladı. Çad’ın başkenti Encemine’de gerçekleştirilen Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon 2. Dönem Toplantısı’nda, iki ülke arasındaki iş birliği alanları detaylı bir şekilde ele alındı. Bakan Uraloğlu, toplantının ardından yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin Çad ile ilişkilerini her alanda geliştirmeye büyük önem atfettiğini belirtti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye-Çad ilişkilerinin güçlenmesi için geçmişte gerçekleştirilen yüksek düzeydeki ziyaretlerin önemine dikkat çekti. “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılında Çad’a gerçekleştirdiği ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine büyük katkı yapmıştır.” dedi. Ayrıca, Çad’dan Türkiye’ye yapılan ziyaretlerin de ilişkilerin derinleşmesine katkı sağladığını ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye’nin Çad’da TİKA Ofisi ve Türkiye Maarif Vakfı gibi kurumlarla varlık gösterdiğini belirtti. “THY’nin doğrudan uçuşları sayesinde iki ülke arasında güçlü ilişkiler ve iş birliği için gerekli altyapı oluşturulmuştur.” şeklinde konuştu. Bu bağlamda, KEK toplantısının ilişkilerin yeni bir ivme ile geliştirilmesine katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik stratejisinin olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. “2003 yılında başlattığımız Afrika Stratejisi ile ticaret hacmimiz 5,4 milyar dolardan 37 milyar dolara ulaştı.” dedi. Afrika’daki yatırımların piyasa değerinin 10 milyar dolara ulaştığını ifade eden Uraloğlu, Türk müteahhitlerinin üstlendikleri projelerin sayısının 1991’i bulduğunu belirtti.
Uraloğlu, Türk Hava Yolları’nın Afrika genelinde 62 noktaya uçtuğunu belirterek, “Bu iş birliğini önümüzdeki dönem de devam ettirme konusunda kararlıyız.” dedi. Ayrıca, Türk müteahhitlik sektörünün Çad’ın altyapısının dönüşümünde önemli bir rol oynayabileceğini düşündüğünü ifade etti.
Uraloğlu, teknik heyetlerin iki gündür Türkiye ile Çad arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin detaylarını ele aldığını belirtti. “Teknik heyetlerimiz, ulaştırma, tarım, hayvancılık ve enerji gibi alanlarda alınabilecek tedbirleri değerlendirdi.” dedi. Bu bağlamda, özel sektörler arasında temasların artırılmasının önemine vurgu yaptı.
Uraloğlu, Türkiye-Çad İş Konseyi’nin aktif çalışmasının hedeflendiğini belirterek, “Bu sayede iş insanlarımız arasındaki temaslar artacak, yeni ortaklıkların önü açılacaktır.” dedi. Ayrıca, tarım, sağlık ve enerji gibi kritik sektörlerde iş birliğini artırmak için uzlaşıya varıldığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, iki ülkenin muadil kurumları arasında iş birliğinin geliştirilmesi hususunda mutabık kaldığını belirtti. “Türk Standartları Enstitüsü ile Çad Standardizasyon Ajansı arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanması için çalışmalar yürütülecek.” dedi. Ayrıca, tarım sektöründe geniş kapsamlı bir iş birliği başlatılması kararlaştırıldı.
Uraloğlu, Çad’ın hidrokarbonlar ve enerji sektörlerindeki potansiyelinin dikkate alınarak iş birliği fırsatlarını değerlendirmek amacıyla birlikte çalışacaklarını vurguladı. “TİKA eliyle yürütülen teknik iş birliğinin daha ileri taşınması hususunda mutabakat sağlanmıştır.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Türkiye’nin Çad’ın kalkınmasına destek olmak istediğini belirtti. “Önümüzdeki dönemde karşılıklı burslar, öğrenci değişim programları ve üniversiteler arası iş birliği yoluyla tecrübe paylaşımını daha da ileri bir noktaya taşımayı hedefliyoruz.” dedi. Çad makamlarının Türkiye Maarif Vakfı’na verdiği destek için teşekkür etti.
Uraloğlu, “İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gündeminde yer alan bütün bu konu ve projeleri Türkiye olarak titizlikle takip edeceğiz.” diyerek, alınan tüm kararların hızla hayata geçirileceğini vurguladı.