TÜRKİYE’NİN İLK ULUSAL HAVACILIK ŞÛRASI, SİVİL HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN 10 YILLIK STRATEJİK YOL HARİTASINI BELİRLEDİ. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1. Ulusal Havacılık Şûrası’nda alınan kararları açıkladı. 65 proje ile Türkiye’nin havacılık hedefleri netleşti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk Ulusal Havacılık Şûrası’nın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şûra, sektörün geleceğine yönelik stratejilerin geliştirilmesi için önemli bir fırsat sundu. Uraloğlu, “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren, Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık hedefine ulaşmak için 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli projeyi belirledik.” dedi.
Bu projeler, Türkiye’nin havacılık sektörünün altyapısından teknolojik gelişmelere kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Uraloğlu, “Sektörümüzün mevcut durumunu değerlendirmek ve karşılaşılan zorluklara birlikte çözüm bulmak için önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, havayolu ulaşımına olan talebin her geçen gün arttığını belirtti. “Zamanın sınırlılığı, insanları daha kısa sürede daha uzak mesafelere seyahat etmeye yöneltti.” dedi. Türkiye’nin 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkenin merkezinde bulunması, havacılık sektörünün büyümesine katkı sağladı.
2002 yılından itibaren yürütülen hava ulaşım politikaları ile Türkiye, havacılık alanında dünya arenasında önemli bir konuma geldi. Uraloğlu, “İç hatlarda serbestleşmeyi hayata geçirmenin sektör için bir milat olduğunu” ifade etti.
Uraloğlu, 2002’de iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 34 milyon iken, 2024 yılında 230 milyonun üzerine çıkacağını belirtti. Ayrıca, havayolu işletmeleri ve hava aracı sayısındaki artış da dikkat çekti. “Hava Ulaştırma Anlaşması yaptığımız ülke sayısını 81’den 175’e ulaştırdık.” dedi.
Bu büyüme ile birlikte sektörün cirosunun da 2,2 milyar dolardan yaklaşık 30 milyar dolara ulaştığını vurguladı. Uraloğlu, “Aktif havalimanı sayımızı yapımları devam eden Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane Havalimanlarımızla 58’den 60’a çıkaracağız.” şeklinde konuştu.
İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olma yolunda ilerliyor. 2024 yılında 80,1 milyon yolcu ağırlayarak Avrupa’da 2. sırada yer alması bekleniyor. Uraloğlu, “Kargo ve yük taşımacılığında 2024 yılında 1,97 milyon ton yük taşıyarak Avrupa’nın en büyük kargo havalimanı olmayı hedefliyoruz.” dedi.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın küresel aktarma merkezi olma konumunu güçlendirdiğini belirtti. “Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Pist Operasyonları uygulamasını 17 Nisan’da hizmete alacağız.” dedi.
Uraloğlu, havacılık sektöründe yerli ve milli teknolojilerin önemine vurgu yaptı. “Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğümüz eliyle gerçekleştirdiğimiz uçuş operasyonlarında artık yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazlarımızı kullanıyoruz.” dedi.
Bu bağlamda, Türkiye’nin ilk yerli ve milli sivil gözetim radarı “MGR” ve hava trafik yönetimi alanında geliştirilen ÇARE sistemi gibi projelerle sektördeki yerli üretim oranı artırılmakta. Uraloğlu, “Bu sistemler, hava trafik emniyetinin en üst düzeyde sürdürülmesine imkân tanıyor.” şeklinde ifade etti.
Uraloğlu, 10 yıllık stratejik yol haritasının temel taşlarını belirlediklerini ifade etti. “Sektörümüzün uluslararası arenada söz sahibi olması ve dünyaya yön veren hedeflerine ulaşması için hep birlikte çalışacağız.” dedi.
Bu hedefler arasında, sivil havacılık mevzuatının geliştirilmesi, personel açığının kapatılması ve Türkiye’nin modlar arası bağlantılarının artırılması yer almakta. Uraloğlu, “Hedeflerimizi gerçekleştirmek için kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.