Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da DAB+ teknolojisi ile 448 yeni radyo frekansı sağlanacağını duyurdu. Dijital radyo yayıncılığı, ses kalitesini artırarak dinleyicilere daha iyi bir deneyim sunacak. Bu yeni teknoloji, radyo yayıncılığında önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 13 Şubat Dünya Radyocular Günü’nde düzenlenen Dijital Radyo Yayıncılığı Lansman Töreni’nde konuştu. Uraloğlu, DAB+ teknolojisinin Türkiye’de ilk kez kullanıldığını belirterek, “Dijital Yeni Nesil Radyo yayıncılığıyla yepyeni bir dönemi başlatmanın gururunu sizlerle paylaşıyoruz.” dedi.
DAB+, parazitlerden arındırılmış net bir ses deneyimi sunan bir radyo yayıncılığı teknolojisidir. Aynı frekansta birden fazla radyo kanalını barındırabilme kapasitesi ile frekans verimliliğini artırmaktadır. Uraloğlu, “Artık DAB+ yayınlarına başlamamızla bu durumu ortadan kaldırdık.” ifadelerini kullandı.
DAB+ teknolojisi, dinleyicilere yalnızca müzik ve konuşma değil, aynı zamanda metin, görüntü ve canlı trafik bilgileri gibi ek içerikler sunarak dinleme deneyimini zenginleştirmektedir. Bu sayede, kullanıcılar daha fazla bilgiye erişim sağlayabilmektedir.
Uraloğlu, İstanbul'da mevcut boş FM frekansı olmadığını belirterek, “Bu yeni teknoloji sayesinde gelen taleplere göre 448 yeni frekans sağlayabileceğiz.” dedi. Kamu ve özel olmak üzere 12 radyo kanalı bu yeni teknoloji ile hizmete başlayacak.
Bu gelişme, radyo yayıncılığında önemli bir değişim yaratacak. Uraloğlu, “Özellikle bugünkü tanıtım törenimizden sonra sunduğu hizmet kalitesi ve enerji tasarrufu avantajı sayesinde bu teknolojiden faydalanmak isteyen radyo kanallarımızın sayısının katlanarak artacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
2018 yılında hizmete açılan Çamlıca Kulesi, DAB+ teknolojisinin uygulanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Uraloğlu, “DAB+ teknolojisi ile Radyo Yayıncılığımıza yeni bir soluk getiren bir yeniliği daha Çamlıca Kulemizde hayata geçiriyoruz.” dedi.
Çamlıca Kulesi, 100 FM radyo yayınını tek bir noktadan yapabilme kapasitesi ile Türkiye’nin yayıncılık alanında dünya çapında bir ilke imza atmıştır. Uraloğlu, “Radyodan kristal netliğinde bir ses deneyimi yaşayacağız.” ifadelerini kullandı.
DAB+ teknolojisi, enerji verimliliği açısından da önemli avantajlar sunmaktadır. Uraloğlu, “DAB+'nın en önemli avantajlarından biri de analog sistemlere göre enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik sunmasıdır.” dedi.
Bu teknoloji, 16 yayını tek bir frekans ve tek bir vericiyle iletebilmekte ve toplam enerji tüketimi sadece 12,2 kilovat olmaktadır. Analog FM vericiler ise her yayın için ayrı bir frekans ve verici kullanmaktadır.
Bakan Uraloğlu, DAB+ teknolojisinin sadece bir teknolojik gelişme değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal hayatı da derinden etkileyecek bir yenilik olduğunu belirtti. “Dijital yeni nesil radyoculuğu medya dünyasında vazgeçilmez bir oyuncu haline getirecektir.” dedi.
Uraloğlu, “Bugünü beraberce yaşamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Radyoculuğun sürekli devam edeceğine inanıyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.