Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bolu'daki yangın felaketi sonrası sorumluların yargı önünde hesap vereceğini belirtti. Ekonomi, sağlık ve turizm konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Bolu'daki yangın felaketinde sorumlu kişilerin yargı önünde hesap vermeleri için gereken her şeyin yapıldığını ifade etti. 'Acımız da öfkemiz de halen çok büyük, tek bir kişiyi dahi atlamadan sorumlulardan hesap sorulacak' dedi. Yangın faciasında vefat eden 78 kişinin anısını yaşatmak için gereken tüm adımların atılacağını vurguladı.
Erdoğan, yangın sonrası yapılan incelemelerde, 'Bir gecelik hasılatını, 'Masraf olur' diyerek yangın tedbirlerine harcamayan açgözlüler başta olmak üzere hatası, kusuru, ihmali veya yanlışı olan kim varsa hepsinden tek tek hesap sorulacaktır' şeklinde konuştu. Bu açıklamalar, yangın sonrası yaşanan kayıpların ve sorumluların yargı önünde hesap vermesi gerektiği konusundaki kararlılığı göstermektedir.
Erdoğan, Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında da önemli bilgiler paylaştı. Ekonomik tehditler karşısında ülkenin hak, hukuk ve menfaatlerini korumak için mücadele ettiklerini belirtti. 'Hayat nehrinde bulanmadan, donmadan akarken iki günü birbirine eşit olanın ziyanda olduğu gerçeğinden hareketle her günümüzü, her anımızı milletimize hizmet yolunda en güzel şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz' dedi.
Sağlık alanında yapılan yatırımlara da değinen Erdoğan, 'Gelişmiş ülkelerin dahi altında ezildiği bir sağlık krizini biz hamdolsun başarıyla yönettik' ifadesini kullandı. Sağlık altyapısının güçlendirilmesi ve vatandaşların sağlık hizmetlerine erişiminin artırılması için yeni projelerin hayata geçirileceğini duyurdu. Aile hekimleri aracılığıyla sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizm sektörünün önemine de dikkat çekti. Türkiye'nin 2022 yılında 62 milyon turist ağırladığını ve 61 milyar dolarlık gelir elde ettiğini hatırlattı. 2025 yılı için 65 milyon ziyaretçi ve 64 milyar dolar gelir hedefi belirlendiğini ifade etti. 'Zihniyet değişikliğine gitmemiz şart' diyerek, turizm sektöründe güvenlik ve hizmet kalitesinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Erdoğan, turizmdeki başarının sürdürülebilir olması için tüm sektör paydaşlarının üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. 'Her yıl daha çok turist ağırlayıp, daha fazla para kazanırken güvenliğe, konfora ve hizmete daha az yatırım yapamazsınız' diyerek, sektörün geleceği için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade etti.
Erdoğan, 6 Şubat'ta yaşanan depremler sonrası yapılan çalışmalara da değindi. Depremzedelerin ihtiyaçlarının her zaman öncelikli gündem maddesi olduğunu belirtti. 'Yaralar tamamen sarılmadan, hak sahibi kardeşlerimiz ev ve iş yerlerine kavuşmadan bize durmak, dinlenmek yok' diyerek, deprem bölgesindeki inşa çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini ifade etti.
Deprem sonrası 201 bin 431 bağımsız birimin hak sahiplerine teslim edildiğini belirten Erdoğan, 'Hükümet bu enkazın altında kalır' söylemlerine cevaben, daha fazla konut ve iş yeri teslim ederek yanıt verdiklerini söyledi. Gelecek hedeflerinin, depremzedelerin yaşam standartlarını artırmak olduğunu vurguladı.
Erdoğan, uluslararası ilişkilerde Türkiye'nin rolüne de değindi. Ruanda Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye yaptığı ziyaretin önemine dikkat çekerek, Afrika ülkeleriyle iş birliğini güçlendirme arzusunu dile getirdi. 'Barış, adalet ve kalkınma için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz' dedi.
Gazzeli kardeşlere destek çağrısında bulunan Erdoğan, 'Gazzeli kardeşlerimizi bu dönemde yalnız bırakmamamız gerekiyor' ifadesini kullandı. Türkiye'nin Filistin davasına verdiği desteği yineleyerek, insani yardımların önemine vurgu yaptı. Bu bağlamda, Türkiye'nin uluslararası alanda barış ve adalet için çabalarını sürdüreceği mesajını verdi.