Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçı gemilerinde istihdam artışı ve yeni düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Balıkçı esnafı ile sahurda bir araya gelen Uraloğlu, deniz güvenliği ve personel yeterlilikleri konularında bilgilendirmelerde bulundu. Yapılan düzenlemelerle balıkçı gemilerinde çalışacak personelin sayısının artması bekleniyor.
Uraloğlu, balıkçı esnafı ile İstanbul’da sahurda bir araya geldi. Burada yaptığı açıklamada, “Denizlerin tuzlu sularında, rüzgârın ve dalgaların amansız mücadelesine göğüs gererek, ekmeğini kazanan sizler, aslında sadece bir mesleği icra etmekle kalmıyor, aynı zamanda bir yaşam biçimini, bir kültürü de yaşatıyorsunuz.” ifadelerini kullandı. Balıkçılığın sadece bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda bir tutku olduğunu vurguladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesi’nde bu ay içinde yeni düzenlemeler yapacaklarını bildirdi. “Kabotaj sefer bölgesinde tüm yeterliklerde bulunan gemi insanlarımız ticari gemilerdeki hizmetleriyle denizde emniyet sertifikalarını kursa gitmeden veya sınava girmeden yenileyebilecek.” dedi. Bu düzenlemelerle balıkçı gemilerinde çalışacak gemi insanı kaynağının artması öngörülüyor.
Uraloğlu, “150 groston ve üzeri balıkçılık faaliyetleri gösteren gemi ve su aracı sayımız 2017 yılında 279 iken bu sayı 2024 yılında 445’e çıkarak yüzde 59 oranında artmıştır.” şeklinde konuştu. Bu artış, balıkçılık sektörünün büyümesine katkı sağlayacak önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’de güçlü bir balıkçı gemisi personeli altyapısına sahip olduklarını belirten Uraloğlu, “Mevzuatta yaptığımız değişiklik ile balıkçı gemilerinde çalışacak tayfa ve kaptanların uzmanlık belgelerini 5 yılda bir yenileme zorunluluğunu kaldırdık.” dedi. Bu değişiklik, balıkçı gemilerinde çalışacak personelin iş güvencesini artıracak bir adım olarak öne çıkıyor.
Uraloğlu, “Tüm güverte sınıfı gemi insanlarına talepleri halinde yeterliklerine geri dönme hakları saklı kalmak üzere balıkçı sınıfı güverte tayfası yeterliği ve süresiz denizde emniyet belgeleri düzenledik.” ifadelerini kullandı. Bu düzenlemeler, balıkçı gemilerinde çalışacak personelin niteliklerini artırmayı hedefliyor.
Uraloğlu, balıkçı barınaklarının sayısının 400’e yükseldiğini belirtti. “2002 yılında 302 tane balıkçı barınağı vardı, hepsini onardık ve çağa uygun hale getirdik.” dedi. Bu barınaklar, balıkçıların güvenli bir şekilde faaliyet göstermelerini sağlıyor.
Öte yandan, balıkçı gemilerine verilen yakıt desteği hakkında da bilgi veren Uraloğlu, “Tüm gemilere verilen 15 milyar 453 milyon lira desteğin ise 4 milyar 134 milyon lirası balıkçı gemilerine yapıldı.” şeklinde konuştu. Bu destekler, balıkçıların ekonomik sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, balıkçılık sektörünün gelişimi için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini vurguladı. “Yeter ki siz dünyaya açılmak isteyin, biz sonuna kadar yanınızdayız.” diyerek, balıkçıların yanında olduklarını belirtti.
Bu yeni düzenlemeler ve desteklerle Türkiye’nin balıkçılık sektörünün daha da güçlenmesi hedefleniyor. Uraloğlu’nun açıklamaları, balıkçıların geleceği için umut verici bir tablo sunuyor.