Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün son 3 yılda yaklaşık 7 milyon araca hizmet verdiğini kaydetti. Bakan Uraloğlu, köprü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu ile yıllık toplam 25,3 milyar lira tasarruf edildiğini bildirdi. 1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhuriyet’in 100. yılına atıfta bulunan 2 bin 23 metrelik orta açıklığıyla dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olarak dikkat çekiyor.
Bakan Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam uzunluğunun 3 bin 563 metre olduğunu, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte geçiş uzunluğunun 4 bin 608 metreye ulaştığını söyledi. Uraloğlu, köprünün 318 metre yüksekliğindeki çelik kulelerinin, Çanakkale Zaferi’ne ithafen inşa edildiğini ve Seyit Onbaşı’nın anısını yaşatan 16 metrelik top mermisi figürleriyle birlikte toplam yüksekliğin 334 metreye ulaştığını belirtti.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün dünyanın en uzun orta açıklıklı ikiz tabliyeli asma köprüsü olarak tarihe geçtiğini söyleyen Uraloğlu, projenin ulusal kalkınma hamlesinin önemli bir parçası olduğunu kaydetti. Bu köprü, Türkiye’nin ulaşım altyapısında önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Uraloğlu, Marmara Otoyol Ringini tamamlayan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu’nun en kritik geçiş noktası olan 1915 Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale Boğazı’nda kesintisiz karayolu bağlantısı sağlandığını kaydetti. Boğaz geçiş süresinin 6 dakikaya düştüğünü belirten Uraloğlu, köprünün ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun akıllı ulaşım sistemleriyle donatıldığını da ifade etti.
Uraloğlu, projede kullanılan 225 bin 250 metre uzunluğundaki fiber optik iletişim altyapısı, olay algılama kamera sistemleri, meteoroloji ölçüm istasyonları ve acil çağrı sistemleriyle köprünün ve otoyolun en ileri teknolojiyle donatıldığını söyledi. Bu sistemler, yol güvenliğini artırmakta önemli bir rol oynamaktadır.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün son 3 yılda yaklaşık 7 milyon araca hizmet verdiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu sayesinde yıllık 24 milyar lira zamandan, 1,3 milyar lira akaryakıttan olmak üzere projenin toplamda yılda 25,3 milyar lira tasarruf sağladığını vurguladı. Çevreye zararlı karbon salınımını ise 81 bin ton azalttıklarını belirtti.
Bu tasarruf, hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük bir katkı sağlamaktadır. Uraloğlu, köprünün sağladığı avantajların Türkiye’nin ulaşım altyapısına önemli bir değer kattığını ifade etti.