Ramazan Bayramı'na sayılı gün kala çikolata, şeker ve lokum gibi geleneksel ürünlere yönelik talep artış gösterdi. Uzmanlar, açıkta satılan, taklit ve tağşiş ürünlere karşı uyarılarda bulundu. İstanbul Şekerci, Pastacı, Helvacı, Tatlıcı ve Şekerli Mamuller Esnaf Odası Başkanı Bahattin Buğdaycı, yaklaşan bayram öncesinde tüketicilere merdiven altı üretimlere karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.
Bayram alışverişlerinin çoğunlukla zincir marketler yerine tanınan, yerel esnaftan yapılmasının sağlık ve güvenlik açısından daha uygun olacağını vurgulayan Buğdaycı, “Bayram alışverişlerinde hareketlilik var. Alışverişinizi mahallenizdeki tanıdığınız esnaftan yapın. Hem sağlıkla hem güvenle bayramı karşılayın hem de yerli üreticiye sahip çıkın.” dedi. Ürünlerin nereden ve nasıl temin edildiğinin önem taşıdığını belirten Buğdaycı, bayramın maneviyatına uygun olarak güvenilir, hijyenik ve yerel üretim yapan işletmelerden alışveriş yapmanın önemine dikkat çekti.
Buğdaycı, “Vatandaşlarımıza, özellikle gıda ürünlerinde yalnızca fiyat odaklı davranmamalarını tavsiye ediyoruz. Ucuzluğuyla öne çıkan, ancak içeriği ve üretim şartları belli olmayan ürünler, kısa vadede cazip görünse de uzun vadede sağlık açısından ciddi riskler taşıyabilir.” ifadelerini kullandı. Ambalajın görsel şıklığından çok, içeriğe odaklanılması gerektiğine dikkat çeken Buğdaycı, “Bu noktada yerel esnafımız büyük bir güven kaynağıdır.” şeklinde konuştu.
Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, bayram döneminde artan talep nedeniyle bazı ürünlerde kalite dışı katkı maddelerinin kullanılabileceğine dikkat çekti. Boyu, “Böyle dönemlerde ucuza bir yöneliş de oluyor. Ucuz ürünü ararken sağlığımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliyoruz.” dedi. Açıkta satılan ürünlerin hijyen koşullarını sağlamadığını belirten Boyu, “Güneş ışınlarına, toz, toprağa maruz kalmasından dolayı açıkta satılan ürünleri tasvip etmiyoruz.” uyarısında bulundu.
Özellikle çocukların bayram döneminde yoğun şekilde tükettikleri renkli şekerleme ve benzeri gıda ürünlerinin içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Boyu, sentetik boyalar ve katkı maddelerinin alerjik reaksiyonlara ve uzun vadede sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtti. Tüketicilerin bilinçli alışveriş yapmasının önemini vurgulayan Boyu, sağlıklı ve güvenilir ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
Ramazan Bayramı’na sayılı gün kala e-ticaret sektöründe gözle görülür bir hareketlilik yaşanıyor. Tatlı, çikolata, şekerleme, kahve ve hediyelik eşyalar gibi ürün gruplarında artan taleple birlikte bu bayramda e-ticaret hacminin 400 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Bu durum, hem yerel esnafın hem de e-ticaret platformlarının bayram dönemindeki satışlarını olumlu yönde etkileyecek.
Uzmanlar, e-ticaretin sağladığı kolaylıkların yanı sıra, yerel esnafın desteklenmesinin de önemine dikkat çekiyor. Tüketicilerin, alışverişlerini yaparken hem sağlık hem de ekonomik açıdan bilinçli tercihler yapmaları gerektiği vurgulanıyor. Bu bayramda, hem geleneksel ürünlere olan talep hem de e-ticaretin büyümesi, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını değiştirebilir.