İŞKUR Gençlik Programı, üniversite öğrencilerine eğitim görürken para kazanma fırsatı sunuyor. 10 Şubat tarihinde başlayan program, 54 ildeki 86 üniversitede 69 bin 93 kontenjan için 242 bin 391 başvuru aldı. Program, 2025 yılına kadar toplam 200 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.
Program, 4 yıl süresince 1 milyon üniversiteli gencin istifade etmesini sağlayacak. Başvurular devam ederken, İŞKUR yeni programlar açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Gençlerin istihdam piyasalarına daha hazırlıklı olmaları için eğitimler verilecek.
İŞKUR Gençlik Programı, ağaçlandırma, geri dönüşüm, enerji verimliliği gibi 30 farklı alanda fırsatlar sunuyor. Bu alanlar arasında doğal yaşam alanlarının restorasyonu, sosyal ve kültürel faaliyetlerin desteklenmesi gibi konular da yer alıyor. Gençler, bu alanlarda çalışma alışkanlığı ve disiplin kazanacak.
Program, gençlerin tecrübe eksikliğini gidermeyi amaçlıyor. Mülakat teknikleri, CV hazırlama gibi temel dersler verilecek. Böylece gençler, iş hayatına daha donanımlı bir şekilde adım atabilecekler.
Öğrenciler, yalnızca kendi üniversitelerindeki programlara başvurabiliyor. Kısmi ve esnek çalışma düzeninde, bir öğrenci haftada en az 1, en fazla 3 gün çalışabilecek. Bir yıl boyunca toplam 140 gün çalışma imkanı sunuluyor. Günlük çalışma süresi ise 7.5 saat olarak belirlenmiş.
Katılımcılara, katıldıkları her gün için 1083 TL ödeme yapılacak. Ayda 5 gün katılan bir öğrenci, yaklaşık 5 bin 415 lira gelir desteği alacak. 14 gün çalışmaları halinde ise bu rakam 15 bin 162 liraya çıkacak.
Programda harcanacak toplam kaynak miktarı 30 milyar 324 milyon TL olarak belirlenmiştir. 4 yıl boyunca sürdürülecek olan programda, öğrencilere yapılacak ödemeler enflasyon hedefleri ve asgari ücret artışları doğrultusunda artırılacak. İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş, 2025 yılı için ilk 100 bin öğrenci kontenjanı için başvuruların alındığını duyurdu.
Güneş, programın her yıl sadece 10 aylık dönem için geçerli olacağını ve bir öğrencinin en fazla 140 gün çalışabileceğini belirtti. Bu durum, öğrencilerin programdan en iyi şekilde faydalanmalarını sağlayacak.
Programdan yararlanmak için, kamu üniversitelerinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora örgün eğitimlerinde aktif olarak yer alan öğrenciler başvuruda bulunabilir. Yurtlarda kalan öğrenciler bu kriterden muaf tutulmaktadır.
Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri ile kaydı pasif veya dondurmuş durumda olanlar, programdan yararlanamayacak. Bu durum, programın amacına ulaşmasını sağlamak için önemlidir.