2025 yılına faiz indirimleriyle başlanması, yatırım stratejilerini köklü bir şekilde değiştirecek. Para piyasası fonlarına park edilen 1.3 trilyon TL, borçlanma araçları ve hisse senetlerine yönelerek yatırımcıların tercihlerinde değişiklikler yaratacak. Merkez Bankası'nın 250 baz puanlık faiz indirimi, yatırımcıların dikkatini çekecek.
Yüzde 50 olan politika faizi, yüzde 47.5’e düşürüldü. Faiz koridoru da 300 baz puandan 150 baz puana çekildi. Bu durum, yatırımcıların daha yüksek getiri arayışında olmasına neden olacak. Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantı sayısını sekize düşürmesi, her toplantıda faiz indirimi beklentisini artıracak.
Merkez Bankası, çarşamba akşamı yaptığı duyuru ile 2025’te Para Politikası Kurulu’nun yılda 12 kez değil 8 kez toplanacağını belirtti. Yeni takvime göre PPK, şubat, mayıs, ağustos ve kasım aylarında toplanmayacak. Bu durum, yatırım araçlarında yönelimlerin yeniden şekilleneceği anlamına geliyor.
Para piyasası fonları ilgi görmeye devam edecek. Ancak alternatif getirilerdeki hareketlenmeden yararlanmak isteyen yatırımcılar, borçlanma araçları fonları ve hisselere yönelmeye başlayacak. Düşük faiz ortamında kısa vadeli tahvillerin cazibesi azalacak.
Uzun vadeli sabit getirili enstrümanlara yatırım yapan tahvil fonları, daha yüksek getiri potansiyeli sunacak. Özellikle sabit getirili enstrümanları tercih eden yatırımcılar için tahvil ve bono fonları uygun bir alternatif olacak. Enerji, inşaat ve lojistik sektörlerine odaklanan yatırım fonları, jeopolitik gelişmelerle birlikte büyüme fırsatı yakalama olanağı bulacak.
Suriye’deki yeniden yapılanma süreci ve Ukrayna’daki çözüm beklentileri, bu sektörlere olan ilgiyi artırması bekleniyor. Yatırım fonları 2024 yılında enflasyonun üzerinde kazandırdı. Ortalama fon getirisi yüzde 52,67 olarak gerçekleşti.
Dolar kuru 35,06 TL seviyesinde. Dolar kurunda hareketlerin sınırlı ve zayıf olduğu gözleniyor. 2025 yılında faiz indirimi gerçekleşse de TL faizlerin enflasyona göre reel faiz sağlaması, dolar kuruna olan yönelimi zayıf tutacak. Bu durum, yatırımcıların borsa ve diğer yatırım araçlarına yönelmesine neden olacak.
Borsada haftalık getiri yüzde 3,09 oldu. Önümüzdeki dönemde faiz indirim döngüsüne girilmekle birlikte riskler devam ediyor. Enflasyonun düşüş sürecine girecek olmasına rağmen yıl boyunca yüzde 30 üzerinde seyredecek. Bu da sabit getirili enstrümanları ön planda tutacak.
Yatırımcılar ağırlıklı olarak al-sat stratejisini izleyecek. Borsada ağırlıklı olarak yatay bant hareketi izlenecek. Bir haftada yüzde 10 kazandıran hisseler arasında Oyak Çimento yüzde 10,52 kazandırdı. Fenerbahçe Futbol hisseleri de yüzde 10 yükseldi.
Bir haftada %20 düşenler arasında Sanifoam Endüstri yüzde 24,69 geriledi. Hissenin fiyatı 5 gün üst üste geriledi. TSKB GMYO ise yüzde 21,67 oranında değer kaybetti. Hissede satışların zayıf hacimle gerçekleştiği gözlendi.