Küresel ekonomiler bir yandan enflasyonla mücadelesini sürdürürken, diğer yandan makroekonomik gelişmelere paralel olarak para politikalarını ayarlamaya devam etti. Asya bölgesinin büyük merkez bankaları, 2024 yılında para politikalarında önemli değişiklikler gerçekleştirdi.
Geçen yıl, Çin Merkez Bankası (PBoC) iki faiz indirimi, Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) üç faiz indirimi ve Güney Kore Merkez Bankası iki faiz indirimi yaptı. BoJ, mart ayındaki toplantısında büyük şirketlerdeki önemli ücret artışlarının ardından 17 yıl sonra ilk kez faiz artırdı ve 2016'da başladığı negatif faiz politikasına son verdi.
PBoC, politika faizi işlevi gören 1 yıl vadeli borçlanma faizi oranını temmuz ayında 20 baz puan ve eylül ayında 30 baz puan indirerek 2024 yıl sonu itibarıyla yüzde 2 seviyesine çekti. MLF, Çin bankalarının, menkul varlıkları karşılığında merkez bankasından orta vadeli kredi almasına olanak sağlıyor.
Analistler, ülkede devam eden düşük iç talep ve mevcut gayrimenkul sorunlarının parasal gevşeme konusunda en önemli etkenlerden biri olduğunu belirtiyor. Ülkenin sanayi sektörüne yönelik verilerin de yıl boyunca otoriteler tarafından yakından takip edildiği ifade ediliyor.
Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi, 2024 yılında Fed'in politika faizindeki gevşemeye paralel olarak gösterge faizinde toplamda 100 baz puan indirime gitti. Eylül ayında 50 baz puan, kasım ayında 25 baz puan ve aralık ayında da 25 baz puan kesinti yapıldı.
Hong Kong Para Otoritesi (HKMA), mart 2020'den bu yana ilk kez faiz indirimine giderek gösterge faiz oranını yüzde 5,25'e çekti. Bu durum, bölgedeki ticari bankaların kredi ve mevduat faizlerinde de indirime gitmesine neden oldu.
Güney Kore Merkez Bankası, yılın ikinci yarısından sonra politika faiz oranlarını iki kez 25'er baz puan düşürerek yüzde 3 seviyesine indirdi. Ekim ayında politika faizi beklentiler dahilinde 25 baz puan düşürerek yüzde 3,25 seviyesine indirdi.
Kasım ayında ise Merkez Bankası, sürpriz bir kararla 25 baz puan daha düşürerek yüzde 3 seviyesine indirdi. Merkez Bankası Başkanı Rhee Chang-yong, bu kararın büyük ülkelerle ihracat rekabetlerinin yoğunlaşması nedeniyle alındığını belirtti.
BoJ, 2024 yılına gelindiğinde artan enflasyonun etkisiyle mart ayında faiz artırımına giderek 17 yıl aradan sonra ilk kez parasal sıkılaşma sürecine başladı. Banka, 2007'den bu yana ilk kez faiz oranını artırarak negatif faiz politikasını terk etti.
Temmuz ayının son gününde ise BoJ, politika faizini 25 baz puan artırarak faiz oranını yüzde 0,35 seviyesine yükseltti. Bu durum, Japon varlıklarına ilişkin risk algısını artırdı ve Japon borsalarında satış baskısına neden oldu.
Devam eden enflasyon endişeleri, BoJ'un parasal sıkılaşmayı sürdürmesini bekliyor. Ancak, bu sıkılaşma adımlarının tarihlerine yönelik belirsizlikler varlığını koruyor. Aralık ayının sonu itibarıyla, BoJ'un ocak ayında faiz artırımı yapması yüzde 47 ihtimalle fiyatlanıyor.
Asya merkez bankalarının 2024 yılına yönelik para politikaları, küresel ekonomik durumu etkileyecek önemli gelişmeler arasında yer alıyor. Bu süreçte, ülkelerin iç talep ve ekonomik sorunları göz önünde bulundurulacak.